Cursus: MBD in Zeiss Calypso 7.2

Deze cursus bevat praktische richtlijnen, aanbevelingen en methodes voor het gebruik van de Zeiss CALYPSO software volgens de MBD-strategie. Deze bundel is opgesteld in voorbereiding op een casestudie voor Hansen Industrial Transmissions NV en wordt ook gebruikt voor opleiding van de gebruikersgroep alsook binnen de studierichtingen Ontwerp- en Productietechnologie (OPT) van de Odisee, Thomas More en Vives hogeschool.

De software en bijhorende meetbanken worden gebruikt binnen de studierichting Ontwerpen Productietechnologie (OPT) op de Odisee Hogeschool alsook door verschillende bedrijven binnen de gebruikersgroep. Er is bij het opstellen van de methodes en best-practices steeds getracht de ISO16792:2020 norm te respecteren. Gezien de huidige stand van zaken is dit niet altijd mogelijk en is naar een aanvaardbare oplossing gezocht.

Zeiss Calypso 7.2

CALYPSO is een universeel metrologiesoftware-pakket voor het aansturen van Coordinate Measurement Machines (CMM) van Zeiss. Het basispakket beschikt over alle functionaliteit die nodig is voor het meten van standaardgeometrieën. Voor specieke toepassingen zoals tandwielen, turbinebladen, gecurvde of vrijevorm oppervlakken zijn extra modules beschikbaar. In deze bundel wordt gefocust op de functionaliteit omtrent Model Based Definition (MBD). De software werkt naadloos samen met Zeiss Piweb voor het verwerken en beheren van kwaliteitsdata maar er zijn ook andere, MBD-compatibele, mogelijkheden. Dit maakt de software, in kader van het TETRA-project, bijzonder interessant.

Programmatie van de CMM

Meetprogramma’s kunnen in CALYPSO gecreëerd worden via Teach In of met behulp van een CAD model.

Programmatie via Teach-In
CALYPSO herkent automatisch de geometrische Features die getast worden en genereert de benodigde meetstrategien en paden op basis van een strategieën-database. Waar nodig kan de gebruiker het programma manueel aanvullen of wijzigen. Tijdens het teachen van de verschillende punten wordt er een vereenvoudigd model genegeneerd op basis van de herkende Features. Deze methode is vooral interessant wanneer er geen 3D CAD model beschikbaar is of voor Reverse Engineering.

Figuur 1: Programmatie via Teach-In

Programmatie met behulp van een CAD-model
De tweede, en momenteel meest gebruikte, manier om een meetprogramma op te stellen is door een CAD model te importeren en vervolgens de te meten Features en Characteristics handmatig in te geven op basis van een 2D tekening. Vervolgens kan het meetprogramma uitgevoerd worden en een meetrapport gegenereerd worden in de PiWeb toepassing, Excel,…

Figuur 2: Programmatie met behulp van een CAD-model en stuktekening


Programmatie met behulp van een MBD-model
De derde methode maakt gebruik van de MBD-strategie. Alle versies vanaf Zeiss CALYPSO 2015 bevatten standaard de nieuwe Zeiss CALYPSO PMI functie. Hiermee kunnen afmetings-, vorm- en positietoleranties die als PMI in het MBD CAD-model opgeslagen zijn automatisch omgezet worden naar meetplannen waardoor er aanzienlijk minder programmeerwerk is. CALYPSO2020 ondersteunt momenteel PMI-import van volgende bestandstypes:
– STEP AP242
– SolidWorks (2020-2021)
– PTC Creo (3.0-7.0)
– Siemens NX (8.0-1926)
– CATIA (V5R8-6R2021)
– QIF (3.0)
*De Release Notes van de software vermelden dat de MBD-integratie per bestandstypes momenteel
sterk varrieert ten gevolge van verschillen tussen de CAD pakketten.

Figuur 3: Programmatie met behulp van een MBD-model

Meer informatie

In het eerste hoofdstuk worden de verschillende begrippen en principes van de CALYPSO software toegelicht. In het tweede hoofdstuk worden een aantal zogenaamde MBD workflows voorgesteld. Hoofdstuk 3 geeft de resultaten en analyse van een reeks testen op de Odisee campus. In het vierde, en laatste, hoofdstuk worden de testresultaten verwerkt tot een aantal vuistregels ter optimalisatie van de in hoofdstuk 2 beschreven workflows.

 Leden van de gebruikersgroep kunnen hier de volledige cursus lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s