Casestudie: MBD implementatie in het onderwijs

Deze bundel bevat de documentering van 2 casestudies die uitgevoerd worden op de Technologiecampus van de Odisee Hogeschool te Gent. Er is gekozen voor on-site casestudies enerzijds omdat we in de opleiding Ontwerp- en Productietechnologie up-to-date willen blijven met de laaste technologieën. Anderzijds omdat het samenwerken met externe bedrijven bemoeilijkt werd door door de COVID19 pandemie en de bijhorende maatregelen.

Voor de implementatie in het onderwijs starten we met een MBD-versie van 2 opleidingsonderdelen in de Odisee Hogeschool: In Projecten 1 wordt de studenten gevraagd een digitaal tekendossier volgens de MBD-strategie uit te werken. Zowel het ontwerpen als de projectopvolging, het databeheer en de presentaties omtrent het project verlopen, met behulp van een Cloud-platform, op digitale wijze De studenten krijgen aan de start van het academiejaar een korte opleiding waarin de principes van MBD en de benodigde softwarefunctionaliteit kort toegelicht worden. Vervolgens gaan de studenten zelf aan de slag. Naast 4 evaluatiemomenten wordt, op initiatief van de student, hulp en advies voorzien door de onderzoekers. In Projecten 3 gaan de studenten in de productieafdeling aan de slag met een bestaand digitaal tekendossier. De onderdelen kunnen door een combinatie van conventioneel en computergestuurde productietechnieken, zoals draaien-, frezen, lassen-, waterstraalsnijden en plooien, vervaardigd worden. De tekeningen worden als TDP, bestaande uit een 3D PDF met in bijlage het Native model en een neutrale STEP AP242, aangeleverd. Het is dan aan de studenten zelf om na te gaan hoe ze deze verschillende documenten kunnen inzetten tijdens productie. Vervolgens wordt ook gevraagd om van een aantal onderdelen een meetrapport te maken met behulp van een Coordinate Measuring Machine (CMM). Ook voor dit project wordt een korte opleiding voorzien.

Met de gehanteerde methodiek wordt getracht de implementatie van MBD in een Kleine of Middelgrote Onderneming (KMO) te simuleren: na een minimale opleiding en een behulp van aantal begeleidende documenten worden de gebruikers losgelaten om hun weg te zoeken binnen het MBD-verhaal. Om de Case Study in kaart te brengen wordt gebruik gemaakt van 5 vragenlijsten: één voor aanvang van het project, drie tussentijdse evaluaties en één bij afloop van het project.

Aan het einde van de casestudies worden de geclaimde voordelen van MBD, zoals een kortere doorlooptijd van idee tot product, een lager aantal non-conformiteiten en een efficiëntere bestandsuitwisseling, getoetst aan de realiteit. De conclusies die hieruit voortvloeien worden gebruikt voor adviesverlening naar de Vlaamse maakindustrie en voor de verdere implementatie van MBD in het onderwijs.

Ontwerpen met behulp van een digitale workflow

Figuur 1: Casestudie – Ontwerpen met behulp van een digitale workflow

De eerste casestudie is een MBD-versie van Projecten 1. Inhoudelijk is het project identiek aan de klassieke versie: het verschalen, aanpassen en uittekenen van een mechanisme zodat het op de campus geproduceerd zou kunnen worden. De uitwerking volgens de MBD-strategie is verschillend. Het mechanisme wordt volledig in digitale vorm ontworpen, bemaat en geëvalueerd. Het eindresultaat is geen papieren tekendossier maar een Tool Data Package (TDP). Zo’n TDP bestaat uit verschillende neutrale formats en wordt voor deze studie opgemaakt volgens de OPT MBD richtlijnen. Concreet is de eindvorm van het tekendossier een reeks 3D PDFs waar alle benodigde documenten aan gekoppeld zijn.

Ook de bestandsuitwisseling, het databeheer en de communicatie tussen het ontwerpteam en de begeleidende docent en/of onderzoeker verloopt op digitale wijze via een Cloud-Based platform (3D EXPERIENCE). Op die manier blijft alle informatie omtrent projectmanagement, Design Intent en revisies gecentraliseerd.

Produceren met behulp van digitale tekeningen

Figuur 2: Casestudie – Produceren met behulp van digitale tekeningen

De tweede casestudie omvat het vervaardigen van een project met behulp van digitale productietekeningen. De tekeningen worden als een TDP bestaande uit 3D PDFs met in bijlage telkens het Native SolidWorks model en een neutrale STEP AP242. De studenten zijn vrij in hoe ze deze verschillende documenten inzetten tijdens productie. Om een werkelijke productieomgeving zo goed mogelijk te benaderen zijn de tekeningen bewust van enkele fouten voorzien. Het is aan de studenten om deze op te merken en op een goede eciënte manier samen te werken om deze te verhelpen.

Zodra het project afgewerkt is, worden een aantal stukken geselecteerd voor inspectie. Vervolgens moeten de studenten deze controleren, een meetrapport creëeren en deze toevoegen aan het geupdate TDP. De inspecties verlopen met behulp van manuele en computergestuurde meetapparatuur.

Het eerste project is een Geneva-mechanisme waar, voor het vervaardigen, zowel conventioneel als computergestuurd draai- en freeswerk nodig zullen zijn. Alle stukken kunnen vervaardigd worden met 2.5D bewerkingen. Het tweede project is een buiswals. Om de buiswals te vervaardigen moeten er naast, een kleinere hoeveelheid, draai- en freesbewerkingen ook waterstraal-, plooi- en lasbewerkingen uitgevoerd worden.

Tijdens de labo’s en evaluatiemomenten is er steeds een onderzoeker aanwezig. Zo kunnen
eventuele problemen en hindernissen opgemerkt, besproken en verholpen worden.

Stand van zaken

Meer informatie

 Leden van de gebruikersgroep kunnen hier de volledige cursus lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s